skip to Main Content

10 dingen die je moet weten over konijnen

Een konijn wordt gezien als een huisdier en is het meest geliefd bij kinderen. Een konijn observeren is heel interessant, je komt zoveel te weten over deze kleine dieren. Hier zijn 10 dingen die je moet weten over konijnen:

 1. Geschiedenis
 2. Voedsel
 3. Woongebied
 4. Voortplanting
 5. Rassen
 6. Kenmerken
 7.  Gezondheid
 8. Verzorging
 9. Kosten
 10.  Consequenties

Geschiedenis

Het konijn ontwikkelde zich in Azië en is zich gaan verspreiden naar Europa en naar de rest van de wereld; echter is men hiervan niet zeker. Het konijn dat we nu kennen komt vermoedelijk uit Azië.

Voedsel

Konijnen moeten ook voedsel krijgen om te overleven, hun voedsel bestaat uit:

 1. Groenvoer: het konijn mag niet teveel groenvoer consumeren omdat het heel veel suiker bevat en dat kan het konijn laten lijden aan overgewicht
 2. Hooi: is heel vezelrijk en is het belangrijkste voedsel voor een konijn
 3. Biks: hierin zitten veel voedingstoffen die goed zijn voor het konijn

Konijnen eten ook diverse groenten en fruit.

Woongebied

Konijnen zijn groepsdieren dus hiermee moet je rekening houden. Konijnen hebben ruimte nodig om te kunnen rennen en springen. Als een konijn als een huisdier wordt gebruikt is het beter dat het konijn gewoon rond loopt in een kamer of in het huis. Je kunt ook een groot hok kopen, maar er moet ruimte zijn voor een toilethoek en loopruimte.

Voortplanting

Een konijn wordt geslachtrijp wanneer zij tussen 3 en 4 maanden oud is. Konijnen kunnen zich het hele jaar voortplanten. Een vrouwtje kan per jaar 3 tot 7 keer nesten en de draagtijd is 28 tot 33 dagen. Per nest worden ongeveer 3 tot 12 jongen geboren.

Rassen

Er bestaan verschillende rassen konijn, deze rassen verschillen in kleur, afmeting en gedrag.

De bekendste rassen zijn:

 1. De kleurdwerg
 2. De Rex
 3. De Vlaamse reus
 4. De Rijnlander
 5. De Californian:
 6. Het Belgisch Zilver
 7. De Franse Hangoor
 8. De Pool

Kenmerken

 1. De kleurdwerg: het is een dwerg en weegt 1.1 kg en heeft een zachtaardig karakter. De kleurdwerg komt voor in vele kleuren
 2. De rex: behoort tot de middelgrootte rassen, en weegt 3 tot 5 kg en heeft een vriendelijk karakter. Het heeft een breed voorhoofd en een kortharige vacht en de oren staan rechtop
 3. De Vlaamse reus: is heel groot, weegt 6 kg en heeft een meegaand karakter en is heel slim. De oren staan recht op en hij is in vele kleuren.
 4. De Rijnlander: behoort tot de middelgrootte rassen, weegt 2,75 tot 4,5 kg en heeft een zachtaardig karakter. Zijn vacht is wit en zijn oren en neus hebben vlekken.
 5. De Californian: hij weegt 3,5 tot 4,75 kg en heeft een vriendelijk en rustig karakter, en een witte vacht. De oren, staart en poten zijn zwart en de ogen zijn meestal rood.
 6. Het Belgisch Zilver: is een groot ras en weegt 4 tot 5 kg, ze hebben grote oren die recht opstaan en ongeveer 14 cm lang worden. De vacht is grijs
 7. De Franse Hangoor: heeft een heel vriendelijk karakter en weegt 5,5 kg en komen in alle kleuren voor.
 8. De Pool: is een dwergras, weegt ongeveer 1100 gram en heeft een witte vacht met rode of blauwe ogen. Dit dwergras heeft een fel karakter.

Gezondheid

Er wordt gekeken hoe een konijn reageert op bepaalde dingen waarmee hij in contact komt; als de reactie niet goed is kan het zijn dat het niet gezond is voor het konijn of dat het konijn moest wennen. Als iets niet gezond is voor het konijn kan hij heel agressief erop reageren.

Verzorging

Konijnen hebben goede verzorging nodig maar de verzorging hangt ervan af in welke woon situatie het konijn is. Het konijn moet elke dag voedsel krijgen en moet ook op tijd vers water krijgen. Het hok waarin het konijn blijft moet regelmatig schoongemaakt worden.

Kosten

Een konijn kopen is niet veel. Je hebt eenmalige kosten en vaste kosten. De eenmalige kosten zijn: wanneer je het konijn koopt en een hok. En de vaste kosten zijn: elke maand voedsel en drank voor het konijn en medische kosten

Consequenties

Een konijn hebben is heel fijn, maar je gaat geduld, tijd en geld erin moeten stoppen. Het konijn heeft genoeg aandacht en voedsel nodig.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.