skip to Main Content

De meest bedreigde diersoorten die er zijn

Er zijn verschillende diersoorten in de wereld, jij hebt zeker een favoriete. Sommige van de diersoorten worden bedreigd om verschillende redenen. In de wereld wordt 28% van diersoorten bedreigd. Bedreiging van diersoorten kan leiden tot: conflict tussen mens en dier en verdwijnen van leefgebieden van de dieren.

De zeven meest bedreigde diersoorten zijn

Sommige diersoorten worden meer bedreigd dan de andere diersoorten en die zijn:

  1. Karetschildpad
  2. Siberische Tijger
  3. Berggorilla
  4. Noordkaper
  5. Chinese reuzensalamander
  6.  De Javaanse neushoorn
  7. Grote ivoorsnavelspecht

Karetschildpad

De Karetschildpad is een zeeschildpad en komt voor in verschillende zeeën rond de evenaar. De karetschildpad heeft een schildlengte van ongeveer 90 centimeter. De Karetschildpad heeft overlappende hoornschilden op het rugschild, tand-achtige uitsteeksels aan de achterzijde van het schild en de duidelijk gehaakte, papegaaiachtige bek. De karetschildpad leeft van sponsdieren en andere zeedieren en zeeplanten. De Karetschildpad is afhankelijk van bescherming omdat het een zeldzaam diersoort is. De schildpad wordt met uitsterving bedreigd. De karetschildpad heeft verschillende vijanden; de grootste is de mens. De mens jaagt om het schild op de schildpad om het te verwerken. De eieren en het vlees van de karetschildpad worden in bepaalde landen gegeten.

Uiterlijke kenmerken: bij eierleggende vrouwtjes kan het rugschild ongeveer 90 centimeter lang worden, de meeste karetschilpadden zijn tussen de 50 en 70 centimeter. De grotere karetschildpadden wegen ongeveer 70 kilo.

Siberische tijger

De Siberische tijger is een zeldzaam  diersoort, deze tijger heeft verschillende namen zoals:

  1. Amoer tijger
  2. Koreaanse tijger
  3. Mantsjoerijse tijger
  4. Noord-Chinese tijger
  5. Oessoeri tijger

Deze namen zijn afhankelijk vanwaar de tijger vandaan komt. De Siberische tijger eet zoogdieren die soms 2 maal zo groot zijn dan de tijgerzelf. Er zijn ongeveer 500 Siberische tijgers over dat is gezegd in 2011. De Siberische tijger woont in koude plaatsen, bezit een dikke wintervacht met lange haren die licht geel zijn. De tijger heeft ook een vetlaag langs de buik die hem beschermt tegen de koude wind.

Uiterlijke kenmerken: de lengte van een mannetje is ongeveer 3,5 meter waaronder de staart die 1 meter is. Het gewicht van een Siberische tijger ligt tussen 250 en 280 kilogram.

De Berggorilla

De berggorilla is de grootste van de vier bekende gorillasoorten. De berggorilla voedsel bestaat uit:

  1. Bladeren
  2. Bamboe
  3. Bessen
  4. Wortels
  5. Stengels
  6. Vruchten

De berggorilla leeft in een klein gebied in het Virunga gebergte. De berggorilla wordt bedreigd door:

  1. Ontbossing: doordat het bos wordt gekapt wordt het leefgebied van de berggorilla kleiner
  2. Jacht: doordat men op de berggorilla jaagt, zorgt dat ervoor dat er minder van de berggorilla’s zijn. Het vlees van de gorilla wordt gegeten.
  3. Infecties: als iemand in contact komt met een berggorilla kan de berggorilla besmet raken met bepaalde ziekten.

De Noordkaper

De noordkaper komt voor in de Atlantische oceaan op het noordelijke halfrond, hun voedsel bestaat uit:

  1. roeipootkreeften
  2. zoöplankton

De noordkaper is een zwarte walvis die heel groot is. De kop van een noordkaper is ¼ deel van zijn lichaam. De kop heeft zeepokken die een roze, geel of oranje kleur hebben, daaraan kan je de noordkaper herkennen. De noordkaper heeft een staartvin die heel breed is met scherpe punten. De noordkaper is de meest bedreigde walvis in de Atlantische oceaan en de grootste bedreiging zijn visnetten. De noordkaper zit vast in de visnetten en zwemt soms weg met de visnet; het net weegt veel en dat gewicht wordt na een tijdje zwaar voor de noordkaper waardoor hij uitput raakt en in de meeste gevallen sterft.

Uiterlijke kenmerken: de lengte van een mannetje is tussen 14.9 en 16.4 meter lang en van een vrouwtje tussen 15.5 en 18.3 meter. Een noordkaper die pas geboren is, heeft een lengte van ongeveer 4.9 meter. Het gewicht van een volwassen noordkaper is ongeveer 90.000 kilogram en een pas geboren noordkaper ongeveer 910 kilogram.

Javaanse neushoorn

De Javaanse neushoorn komt voor in Indonesië. De Javaanse neushoorn leeft in delen van het oerwoud die laag liggen. Tegenwoordig zijn er ongeveer 65 Javaanse neushoorn van 1 populatie over in Java. De Javaanse neushoorn beschermt zichzelf, hun gebied en hun kleintjes met haar puntige neus. De Javaanse neushoorn wordt bedreigd om haar neus, men denkt dat de neus krachten heeft. De neus wordt gebruikt als geneesmiddelen; men zegt dat de neus kanker kan genezen. Hierdoor wordt er gejaagd op de Javaanse neushoorn. De neus is ook heel waardevol en kost heel veel. In 2017 was de prijs per kilo 30.000 en 50.000 euro.

Grote ivoorsnavelspecht

De grote ivoorsnavelspecht was de grootste specht in Noord-Amerika. De kans is heel groot dat de grote ivoorsnavelspecht al is uitgestorven.  Hij was bekend om zijn heel grote snavel. Het voedsel dat de ivoorsnavelspecht eet bestaat uit:

  1. Bessen
  2. Insecten die schadelijk zijn

Uiterlijke kenmerken: de ivoorsnavelspecht heeft een lengte tussen 48 en 53 centimeter en een gewicht tussen 450 en 570 gram. De vogel heeft een zwarte vacht met een witte halsstreep die ook op de vleugels voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *